jämföra lån

Vad innebär det att jämföra lån och hur gör man?

Att jämföra lån är en viktig del av processen när det kommer till att ansöka om lån. Genom att jämföra får man en tydlig bild av hur stort belopp man kan låna och under vilka villkor. När du jämför lån med Enklare får du svar från flera långivare om vad de kan erbjuda baserat på ditt kreditvärde.

Varje långivare genomför en individuell utvärdering av din ansökan. Eftersom varje långivare genomför sin egen bedömning kan de erbjuda olika räntesatser, lånebelopp, löptider, avgifter och eventuella extra kostnader. Detta möjliggör en snabb och enkel möjlighet att hitta de bästa villkoren som passar just dig perfekt.

Här nedan går vi igenom hur du ansöker om och jämför lån på ett ansvarsfullt sätt som ger dig bästa förutsättningarna för ett lån som passar din ekonomiska situation.

Börja med att identifiera syftet med ditt lån

Syftet med lånet kan faktiskt spela en stor roll i hur lånet utformas och vad det kan komma att kosta. Vissa lån är specialutformade för specifika ändamål, som bil-, bostads- eller samlingslån. I många fall är dessa de mer ekonomiska alternativen.

Dessutom är det viktigt att du lånar just så mycket du behöver, varken mer eller mindre. Att låna för mycket kan göra lånet dyrare än nödvändigt och därmed svårare att betala. Lånar du inte tillräckligt riskerar du att behöva ta ett ytterligare lån. Plötsligt har du ännu fler lånekostnader varje månad.

Få en överblick över din ekonomi

Lån bör planeras noggrant. Börja därför med att göra en kalkyl över dina egna inkomster och utgifter, eftersom detta kommer påverka hur stort lån du har råd med. Det är viktigt att vara noggrann och ärlig med dina utgifter. Titta på kvitton och kontoutdrag för att se hur dina pengar spenderas.

Det är lätt att tänka att man kanske lägger mindre pengar på underhållning, tobak och räkningar än vad man faktiskt gör i praktiken. För att ha råd med ett lån kan du behöva göra en del uppoffringar bland dina utgifter. Baserat på din beräkning kan du avgöra hur mycket du har råd att betala i lönekostnader varje månad.

Jämför räntesatserna

Räntan är kostnaden för själva lånet som du betalar till långivaren. När du har fyllt i och skickat in låneansökan med hjälp av en jämförelsetjänst får du svar från flera olika långivare samtidigt. Här kan du se exakt vad de erbjuder dig baserat på dina önskemål och ditt kreditvärde.

Räntan är bland det viktigaste att försöka få så bra villkor på som möjligt. Räntan kommer att påverka den totala kostnaden under hela lånets löptid. Titta noga på den effektiva räntan, eftersom det är en beräkning som tar hänsyn till alla kostnader som ingår i lånet.

Tänk på att det kan finnas möjlighet att omförhandla räntesatser och villkor längre fram om det skulle behövas. Det kan exempelvis gälla om din ekonomiska situation förändras medan du har ett aktivt lån.

Titta noggrant på villkoren för återbetalning

Använd din budget och ekonomiska kalkyl som grund för att bestämma vilken återbetalningstid som passar dig. Att betala av lånet under en längre period resulterar i lägre månadskostnader, men högre totalkostnader eftersom du betalar ränta och avgifter över en längre period.

En kortare löptid, å andra sidan, sänker den totala kostnaden för lånet men ger dig istället högre månadskostnader. Vad som är bäst beror på individuella omständigheter. Det som fungerar för en behöver inte vara rätt väg att gå för en annan.

När det gäller återbetalningen i Sverige, ger lagen kunden rätt att bli skuldfri. Det innebär att långivaren måste acceptera att du betalar av ditt lån i förtid, oavsett hur lång löptid lånet har.

Kolla upp långivarens rykte

Innan du godkänner villkoren är det en bra idé att kolla upp långivarens rykte genom att läsa recensioner. Vissa banker har bättre kundtjänst än andra. Många lägger stor vikt vid att ständigt kunna komma i kontakt med sin långivare via telefon utan långa väntetider. Genom recensioner kan du också lära dig hur tillmötesgående de är och huruvida de omförhandlar lån och villkor eller inte.

Syftet med den här artikeln är att visa att det krävs framförhållning och planering för att ansöka om lån. Det är viktigt att komma ihåg att om du tar ett stort lån kommer du leva med lånet under en lång tid. Därför är det viktigt att villkoren på lånet faktiskt passar just dig. Tänk även på att läsa det finstilta i ditt avtal. Där kan du ofta hitta information om vad det kostar i straffavgifter om du missar en räkning. Eftersom att du ska leva med lånet är det viktigt att inte acceptera strama villkor som du inte kommer klara av i längden.